Medewerkers
Bas van den Berg is als lector dynamische identiteitsontwikkeling en creatieve levensbeschouwelijke vorming verbonden aan de Marnix Academie.
Dick Boer werkte van 1971 tot 1999 als docent voor de geschiedenis van de theologie in de 19e en 20e eeuw aan de Theologische Faculteit van de Universiteit van Amsterdam. In 1988 promoveerde hij op het proefschrift Een fantastisch verhaal. Van 1984-1990 combineerde hij zijn werk aan de UvA met het predikantschap van de Nederlandse Oecumenische Gemeente in Berlijn.
Coen Constandse is predikant van de Protestantse Gemeente Bunnik, proefschrift Het gebod van de hoop, over eschatologie en ethiek oa. bij F.-W. Marquardt, actief binnen het OJEC en lid van de Protestantse Raad voor Kerk en Israël.
Leon Eigenhuijs is predikant te Lemele, voorheen te Kampen.
Jan Finnema was binnen de Protestantse Kerk in Nederland werkzaam als beleidsmedewerker voor Kerk en Israël, als uitgezonden medewerker van Kerk in Actie predikant in bijzondere dienst en is thans werkzaam als predikant te Oudehaske.}Jan Finnema
Paul Gabriner is als lector Torah en Nieuwe Testament verbonden aan de Hogeschool voor Ouderen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is een veelgevraagd leraar voor kerkelijke groepen.
Bart Gijsbertsen (1951); predikant, consultant en auteur. Was werkzaam in diverse landelijke en plaatselijke raden ‘Kerk-en-Israel’; betrokken bij stichtingen die zich concreet inzetten voor interreligieuze en intermenselijke dialoog; procesbegeleider bij reorganisaties. Publiceert vooral op het terrein van exegese en bijbelse theologie.
Pieter Goedendorp is predikant van de Protestantse gemeente te Leersum en voorzitter van het Overlegorgaan van joden en Christenen in Nederland, het OJEC.
Reinier Gosker was redactie medewerker van het PKN kwartaalblad “Kerk en Israël Onderweg”, welke inmiddels is opgeheven. Vanaf 1 juni 2016 emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland.
Lukas de Groote is gepensioneerd huisarts met als passie het lezen van oudtestamentische verhalen in het Hebreeuws. Lukas de Groote begeleidt een aantal groepen bij het lezen van oudtestamentisch Hebreeuws. Hij publiceerde enkele artikelen in het blad “Interpretatie” en “Stethoscoop op Genesis”, een vertaling met commentaar op het boek Genesis.
Marieke den Hartog studeerde in Utrecht (theologie) en in Jeruzalem (Judaïca).Ze heeft gewerkt als wetenschappelijk assistent aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam, is nu freelance medewerker van de Folkertsma Stichting voor Talmudica (cursusontwikkeling en -uitvoering voor pastores, predikanten en andere belangstellenden). Eerder werkte Marieke bijna zestien jaar als beleidsmedewerker voor Kerk & Israël in dienst van de landelijke Ned. Herv. Kerk, resp de PKN.
Dineke Houtman studeerde Semitische Talen en Culturen in Groningen en Jeruzalem. Ze promoveerde in 1995 in Utrecht op vroeg-rabbijnse literatuur. Ze werkte vele jaren als onderzoekster en docente aan de toenmalige ThUK (nu PThU) en werd in 2007 benoemd tot bijzonder hoogleraar Judaïca met speciale aandacht voor de verhouding van Jodendom en christendom.
Eeuwout Klootwijk is projectmedewerker Kerk en Israël, Protestants Landelijk Dienstencentrum te Utrecht. Daarnaast is hij werkzaam als predikant van de Protestantse gemeente te Vught, voorheen te Oost-Souburg.
Hij is gepromoveerd in de interreligieuze dialoog en heeft diverse boeken geschreven, waaronder Wie is die man? Joodse visies op Jezus; Als een zegel op je hart; Hooglied in beeld en De appel van Adam en Eva.
Bart Koet promoveerde met een proefschrift over schriftinterpretatie in het Lucaanse dubbelwerk. Hij is hoogleraar Nieuwe Testament en vroeg-christelijke literatuur aan de Tilburg School Catholic Theology. Koet is voorzitter van de Vereniging van Nieuw Testamentici in Nederland en België.
Tineke de Lange is werkzaam voor de Katholieke Raad voor Kerk en Jodendom en de Begeleidingscommissie Jodendom van de Nederlandse Bisschoppenconferentie.
Marcus van Loopik studeerde theologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en is freelance publicist op het gebied van Judaïca. Hij is verbonden aan de B. Folkertsma Stichting – nu Stichting Pardes (stichting voor talmudica en interreligieuze dialoog) in Amsterdam – en geeft lessen in het lezen van rabbijnse teksten en is medeauteur van het blad Tenachon – uitgave van Stichting Pardes. Van Loopik werkt sinds tientallen jaren ook als grafisch kunst.enaar
Tzvi Marx ontving zijn rabbinale bevoegdheid naan de Yeshiva University en promoveerde aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht. Hij werkte o.a. aan het Shalom Hartman Instituut in Jerusalem was directeur van de Folkertsma Stichting voor Talmudica, nu stichting Pardes. Tzvi Marx is in velerlei kringen actief als leraar Jodendom.
Fred Meijnhardt is emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland en lid van de redactie van het PKN magazine “Kerk en Israël Onderweg”.
Annette Merz promoveerde (summa cum laude) aan de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg. Ze werkte in Heidelberg als onderzoeksmedewerkster aan het project “Der historische Jesus” onder leiding van prof. G. Theißen. Ze doceerde aan de universiteiten van Heidelberg, Utrecht en Tilburg en is sinds 2014 hoogleraar Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit, standplaats Groningen.
Piet van Midden doceert Hebreeuws aan de Tilburg School of Catholic Theology, afdeling Bijbelwetenschappen en Kerkgeschiedenis. Hij is op socialmedia actief met een dagelijkse snelcursus Hebreeuws, is schrijver, uitgever en adviseert de reisorganisatie High Flight International.
Leo Mock (1968-2023) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en was betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS. Naast een wekelijkse column gaf Mock diverse Rabbinica-cursussen. Aan de Tilburg University was hij docent Judaica.
Rudy Van Moere is Prof. (em.) van de Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid te Brussel (Franstalige Afdeling), emeritus predikant van de Adventkerken in Nederland en België-Luxemburg en voormalig bestuurslid van het Nederlands Bijbelgenootschap (2005-2015).
Eric Ottenheijm doceert aan de Universiteit van Utrecht. Zijn vakgebied is het vroeg-rabbijnse Jodendom, het vroege Christendom en de Joodse context van het Nieuwe testament. Bovendien bestudeert hij het 19e en 20e -eeuwse orthodoxe Jodendom. Ottenheijm is actief betrokken bij de landelijke joods-christelijke dialoog.
Marcel Poorthuis studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht en tegelijkertijd muziek aan het Hilversums Conservatorium. Van 1992 tot 2010 was hij werkzaam als universitair hoofddocent aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Thans is hij hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Tilburg University. Poorthuis is ook voorzitter van de stichting Pardes.
Marianne van Praag is rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag, Gelderland en Flevoland. Van Praag was één van de eerste vrouwelijke liberaal joodse rabbijnen in Nederland.
Dick Pruiksma is coördinator van het projecten joods christelijke tekstuitleg, de Uitdaging en lid van de Protestantse Raad Kerk en Israël. Hij is emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland en was voorzitter van het Overlegorgaan van Joden en Christenen in Nederland (1994-2004) en algemeen secretaris van de International Council of Christians and Jews (2006-2013.
Birke Rapp is predikant van de Protestantse gemeente in Zaandam en actief betrokken bij het werk van de Stichting LeV (Leren en Vernieuwen).
Wim Reedijk is predikant van de Protestantse Kerk in Nederland o.a., te Boxtel en Nieuwegein. Hij werkte als radioprogrammamaker voor de IKON en de KRO, en als toegevoegd docent Jodendom en Bijbels Hebreeuws aan verschillende universiteiten.
Peter van ’t Riet studeerde wiskunde en psychologie en promoveerde op een onderwijspsychologisch onderwerp. Daarnaast bestudeert hij sinds de jaren ’70 het joodse karakter van de Bijbel, speciaal het Nieuwe Testament. Daarover publiceerde hij een tiental boeken en vele brochures. Hij geeft regelmatig lezingen en cursussen voor alle gezindten. Meer informatie vind je op zijn website www.petervantriet.nl.
Albert Ringer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen, Amsterdam en Jeruzalem en heeft zich gespecialiseerd op vroege synagoge architectuur. Na zijn studie werkte hij als software engineer en als geestelijk verzorger. In 2008 heeft rabbijn Ringer zijn semicha (rabbinale bevoegdheid) verkregen. Naast de verantwoordelijkheid voor het rabbinale werk in de Liberaal Joodse Gemeente in Rotterdam, is rabbijn Ringer tevens krijgsmachtrabbijn en sinds 2012 ook rabbijn van de LJG-Twente.
Henk Scholder is Judaïcus, freelance docent, auteur en Projectmanager. Hij is actief betrokken bij de Stichting LeV (Leren en Vernieuwen). Scholder publiceerde o.a. bij de B. Folkertsma Stichting voor Talmudica (nu Stichting Pardes).
Simon Schoon is emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland en emeritus bijzonder hoogleraar verhouding Jodendom- Christendom.
Hans Schravesande was 25 jaar werkzaam voor ZWO en oecumene bij de PKN en voorgangers. Promoveerde in 2009 over ‘Eenheid in het werk van Martin Buber’. Is lid van de Protestantse Raad voor Kerk en Israël en geeft cursussen op het terrein van Judaïca.
Douwe van der Sluis, doopsgezind predikant, werkte in het onderwijs. Door zijn studie Judaïca raakte hij betrokken bij de joods-christelijke relaties en in het bijzonder bij de situatie in Israël/Palestina. Namens de stichting Communications Middle East (COME) leidde hij talloze seminars. Van der Sluis is ook betrokken bij de stichting LEV (Leren en Vernieuwen).
Harry Smit is predikant van de Protestantse Gemeente in Apeldoorn.
Lieve Teugels is universitair docent Jodendom en Hebreeuws aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam. Haar onderzoeksspecialisme is de rabbijnse midrasj.
Peter Tomson is emeritus hoogleraar van de Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid te Brussel en gasthoogleraar aan de KU Leuven.
Bart Trouwborst is predikant van de Hervormde gemeente Nieuwleusen, en geboeid door het Jodendom. Hij studeerde aan een Yeshiva te Jeruzalem en schreef diverse boeken over de Joodse uitleg van de Bijbel, waaronder een dagboekenserie bij de Tora.
Dodo J. van Uden heeft theologie gestudeerd in Amsterdam bij prof. M.A. Beek en rabbijn Yehuda Ashkenasy. Zij is gespecialiseerd in Oude Testament en rabbijns jodendom, geeft les in leerhuizen en schrijft artikelen en studiemateriaal. Zij is verbonden aan de stichting LEV (Leren en Vernieuwen) en aan de Stichting Pardes (voorheen Folkertsma Stichting.
Wilken Veen (1953) is predikant voor leerhuiswerk van de Protestantse Kerk van Amsterdam, in het bijzonder voor het Leerhuis Amsterdam Tenach & Evangelie (LATE). Hij studeerde theologie in Utrecht en Amsterdam en promoveerde in 1991 op een studie over de Duitse Kerkstrijd. Hij schreef een aantal boeken over bijbeluitleg (o.a. Hizkia, verklaring van een bijbelgedeelte) en kerkgeschiedenis en is met name gespecialiseerd in geschiedenis en werk van Dietrich Bonhoeffer. Hij is tevens hoofdredacteur van Ophef (het blad van de Vereniging voor Theologie en Maatschappij) en voorzitter van de G.H. ter Schegget-stichting. Meer info op www.wilkenveen.nl.
Willien van Wieringen is docent Oude Testament en Hebreeuws aan de Fontys Hogeschool en communicatiemedewerker van het bisdom Rotterdam. Ze publiceerde o.a. “Delila en de anderen. Syntactisch onderzoek naar de rol van de vrouwen in de Simsoncyclus”. (Ri. 13-15).
Niek de Wilde studeerde aan de Vrije Universiteit. Hij doceert aan de Hogeschool INHolland bijbelwetenschappen en rabbijnse literatuur. Hij werkte in Nes Ammim, Israël, en is thans betrokken bij het werk van de stichting LEV (Leren en Vernieuwen) en Pardes.
Theo Witkamp is hoofd seminarium van de Protestantse Theologische Universeit en heeft o.a. gepubliceerd over het evangelie naar Johannes en over de paulijnse brieven.
Andreas Wöhle is Luthers predikant te Amsterdam. Hij werkte eerder voor de Lutherse Wereldfederatie als Europa-secretaris, is lid van de Adviescommissie voor de Permanente Educatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland en lid van de Protestantse Raad voor Kerk en Israël.
Corrie Zeidler volgde de opleiding tot rabbijn aan het Hebrew Union College in Jeruzalem. Ze was rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Tivon (regio Haifa). Zij is thans rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Brabant en free lance werkzaam.