Doelstelling

Doelstelling

De Stichting heeft als doel de kennis van het jodendom onder de bevolking, christenen in het bijzonder, te vergroten en de ontmoeting tussen christenen en -joden te stimuleren, ten dienste van elkaar en van de samenleving en voorts al hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.

De Stichting heeft voorts als doel bestrijding van antisemitisme (niet alleen om een veiliger omgeving voor Joden te bieden, maar ook omdat het antisemitisme de voedingsbodem vormt voor haat jegens en beeldvorming over allen in onze samenleving die anders zijn).

De Stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door:

  • Een platform te zijn voor werkgroepen en organisaties die genoemde doelstelling onderschrijven;
  • Het inrichten en onderhouden van een website waarop onder andere de volgende informatie wordt gedeeld:
    • De publicatie van korte exegetische toelichtingen bij de zondagse lezingen (wat de lezing uit het evangelie betreft is het oecumenisch leesrooster uitgangspunt);
    • De toelichtingen van rabbijnen, predikanten en professoren, die ofwel door hun joodse achtergrond ofwel door hun betrokkenheid bij de joods-christelijke dialoog in staat zijn de zondagse perikopen te verstaan binnen hun joodse context;
    • Het informeren over activiteiten op het gebied van de joods-christelijke dialoog in een agenda (hierbij gaat het onder meer om studiedagen, seminars en conferenties);
  • Het organiseren van voormelde activiteiten zoals studiedagen, seminars en conferenties en ieder ander middel dat de realisatie van de doelstelling dichterbij brengt;
  • Contact leggen met theologische opleidingen (HBO en WO) voor predikanten en kerkelijk werkers alsmede contact leggen met predikanten, kerkenraadsleden en/of belangstellende gemeenteleden;
  • Contact onderhouden met de Protestantse Raad voor Kerk en Israël.
  • De Stichting heeft niet ten doel het maken van winst.

Achtergrond

Dick Pruiksma, voormalig secretaris van het International Council for Christians and Jews {ICCJ) nam in 2015 het initiatief om de joods-christelijke dialoog een prominentere plek te geven dan op de website van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) mogelijk was. Hiervoor heeft hij rabbijnen, predikanten en professoren bereid gevonden om een bijdrage te leveren aan dit initiatief, door kennis te delen, de basis van prediking en verstaan van bijbelteksten vanuit een Joodse gedachtewereld. Om deze kennis zo toegankelijk mogelijk te maken, werd door hem de website joods-christelijke-dialoog.nl gemaakt. 

Derk Blom, die Dick Pruiksma kende vanuit de Protestantse Raad voor Kerk en Israël, onderzocht in 2023 de mogelijkheid om te komen tot een bredere samenwerking tussen diverse Kerk en Israël werkgroepen op het terrein van joods-christelijke dialoog. Dit gebeurde op het moment dat Pruiksma genoemde website wilde overdragen aan een nieuwe generatie. De stichting krijgt na haar oprichting van Dick Pruiksma zijn voornoemde website en zal deze verder vernieuwen en uitbreiden. 

Een aantal classicale werkgroepen Kerk en Israël van de Protestantse Kerk in Nederland en de Stichting Platform Appèl Kerk en Israël steunen het doel van de stichting.

Behalve door informatie door te geven, links te delen, bekendheid te geven aan conferenties etc. wil de Stichting Joods-Christelijke Dialoog de betrekkingen tussen Joden en christenen in Nederland ook bevorderen door de publicatie van korte exegetische toelichtingen bij de zondagse lezingen. Ruim veertig rabbijnen, predikanten, professoren, lectoren en anderen hebben daarvoor hun medewerking toegezegd. Allen zijn zij, ofwel door hun joodse achtergrond ofwel door hun betrokkenheid bij de stichting, bij uitstek in staat om de zondagse perikopen te verstaan binnen hun joodse context. Daarmee wil stichting de predikvrouwen en -heren in Nederland en Vlaanderen van dienst zijn bij hun wekelijkse preekwerk. Met opzet blijven de toelichtingen technisch/exegetisch van aard. De zogenoemde toepassing wordt bepaald in de concrete situatie van de afzonderlijke parochies en gemeenten.

Wat de lezing van het Evangelie betreft, is het uitgangspunt het oecumenisch leesrooster zoals dat in ieder geval in veel gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland wordt gebruikt. De evangelielezingen daarvan wijken soms af van de lezingen zoals die in het vernieuwde Romeinse Missaal worden vermeld. Welke lezing wordt toegelicht wordt bepaald door de auteurs die bijdragen aanbieden voor de zondag waarop de leesroosters van elkaar afwijken.

Overigens worden niet elke zondag alle lezingen toegelicht (én Tenach-, én Epistel- én Evangelielezing). De toelichtingen zijn immers geschreven vanuit het perspectief van de Joods-christelijke dialoog. Wanneer er niets bijzonders te melden valt, is het beter te zwijgen. Maar soms worden juist alle drie de lezingen van een toelichting voorzien. Kortom, er is bijna voor elke zondag wel wat van uw gading te vinden.

Vier weken voordat een lezing aan de orde is, wordt de toelichting gepubliceerd. Aan het einde van de betreffende zondag worden de toelichtingen in het archief opgenomen. Ze blijven via het hoofdmenu en door de zoekfunctie oproepbaar. Met name voor die voorgangers die geen leesrooster volgen, is het archief een nuttige functie. 

Naast de tekst-toelichtingen houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen op ons vakgebied, nationaal en internationaal. We brengen graag conferenties, publicaties en verwante organisaties onder uw aandacht. Daarom versturen we aan het begin van elke maand een nieuwsbrief. We wijzen u in de nieuwsbrieven op bijzonderheden in de toelichtingen en delen ook anderszins onze Entdeckerfreude met u, onze collega’s. Mocht uw e-mailadres niet in ons bestand zitten, dan kunt u zich op de website opgeven voor de nieuwsbrief.

Suggesties, opmerkingen, vragen? Laat het ons weten via het contactformulier

Regionaal

Informatie en Activiteiten per Regio

Uitgelicht
Vaste rubrieken
Exegetische toelichtingen bij de zondagse lezingen
Wat hebben christenen geleerd over de joden Jezus en Paulus? En wat betekent dat voor ons christelijk geloof?