Symposium Macht in Transitie

Ter ere van het 25-jarig bestaan van het Leerhuis Eindhoven waar theologisch geïnteresseerden en predikanten al 25 jaar onder de bezielende leiding van rabbijn Tzvi Marx de Bijbel bestuderen wordt op 12 november 2024 in Vught een symposium georganiseerd door de Classicale Werkgroep Kerk en Israël Zuid.

Macht in transitie

Een symposium over machtsstructuren in verandering, in Bijbelse en huidige tijd.
Wat beweegt machthebbers? Dwing je macht af, of wordt het je gegeven door God? En gaat het volk daarin mee? Wie is een goede leider in de visie van de Thora? In het Bijbelboek Samuëlkomen deze vragen aan de orde.

Rabbijn Tzvi Marx gaat met ons in gesprek over dit Bijbelboek en leert ons op joodse wijze de oude teksten te bestuderen.

Wat als machthebbers niet meer voldoen? Als machthebbers het volk gaan tegenstaan? Wat als mensen niet goed weten hoe met macht om te gaan? Hoe hebben eeuwenoude machtsstructuren gefunctioneerd en waarom voldoen oude machtsbeelden (zoals de kerk) niet meer? Is er een rode draad te trekken tussen toen en nu?

Rondom deze thematiek zal Dr. Marin Terpstra, Universitair docent Sociale en politieke wijsbegeerte aan de Faculteit der Filosofie van
de Radboud Universiteit Nijmegen ons onderwijzen.

Sprekers

Rabbijn dr. Tzvi Marx (1942)

is geboren in Frankrijk. Met zijn familie vlucht hij naar Zwitserland en na de oorlog vestigt het gezin zich in New York. Eenmaal volwassen verhuist Tzvi Marx naar Jeruzalem waar hij twintig jaar woont en verbonden is aan het Shalom Hartman Institute.
Promoveerde in 1993 aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Hij vestigde zich in 1996 in Nederland waar hij directeur was van de B. Folkertsma Stichting voor Talmudica. Auteur van Disability in Jewish Law, 2002, over jodendom en handicap.

Zijn dagelijks leven is verankerd in het jodendom. Hij doet er alles aan om anderen de schoonheid van de Talmud te laten zien. Hij spreekt zijn grote liefde uit voor de Thora en de joodse traditie maar laat het daar niet bij: vanuit zijn modern orthodoxe visie is hij ervan overtuigd dat God ‘niet te pakken’ is en daarom voor iedereen.

Dr. Marin Terpstra (Amsterdam,1954)

studeerde wijsbegeerte in Nijmegen, studeerde af over Louis Althusser (1980), promoveerde in 1990 op een studie over Spinoza’s begrippen van macht, werkte aan de Katholieke/Radboud Universiteit te Nijmegen van mei 1985 tot en met mei 2020.

Momenteel werkt Marin aan een boek over macht.

Publicaties:

  • Marin Terpstra en Theo de Wit: Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn. Over de omgang met heilige zaken (2019),
  • Marin Terpstra: Omstreden moderniteit. Over de gemeenplaats “Dat is niet meer van deze tijd” (2016).

10.00 Inloop met koffie en thee
10.30 Inleiding door Derk Blom
10.40 Lernen uit 1 Samuël over macht in transitie met Tzvi Marx
12.30 Presentatie website Joods-Christelijke Dialoog
12.45 Lunch
13.30 Lezing Marin Terpstra
14.45 Reactie Tzvi Marx met plenair vraaggesprek
15.30 Feestelijke afsluiting met een glaasje

We vragen u een bijdrage van minimaal € 10 om tegemoet te komen in de kosten (huur ruimte, sprekers, lunch). Als u meer wilt geven steunt u ons werk daarmee.
Voor deelnemers van het leerhuis 2024-2025 zijn deze kosten inbegrepen.

Voor lunch, koffie en thee wordt gezorgd.

Adres
Lambertuskerk
Helvoirtseweg 5
5261 CA Vught

Oriëntatiepunt

De Vughtse Lambertustoren, daarachter bevindt zich de kerk.

Openbaar vervoer

Vanaf station ’s-Hertogenbosch Centraal neemt u BVO bus 140 richting Tilburg of bus 8 richting Vught. Uitstappen bij de eerste halte aan de Helvoirtseweg, nabij de Lambertuskerk.

Vanaf station Vught is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Lambertuskerk. Via de Stationsstraat loopt u naar de Helvoirtseweg. Bij de spoorwegovergang gaat u naar rechts.

Auto

Er is parkeergelegenheid bij de kerk.

Aanmelden

Voor betalen met iDeal kies Privé.

Voor een factuur kies Zakelijk en SEPA in de betalingslink

De organisatie is in handen van de Classicale Werkgroep Zuid

Vergelijkbare artikelen

Regionaal

Informatie en Activiteiten per Regio

Uitgelicht
Vaste rubrieken
Exegetische toelichtingen bij de zondagse lezingen
Wat hebben christenen geleerd over de joden Jezus en Paulus? En wat betekent dat voor ons christelijk geloof?