Cursus VaJikra (Leviticus)

Onder leiding van rabbijn dr. Tzvi Marx
op de woensdagen 15 en 29 januari, 5 en 19 februari, 5 en 19 maart, 2 april
van 13.35-15.15 uur

Het 3de boek in de Torah, VaJikra, is niet een narratief zoals het 2de boek Exodus-Shemot meestal is en waarin wordt verteld hoe aan het volk Israël de Torah gegeven werd op de berg Sinai. De Mechilta, een rabbijnse klassieker, beweert dat de Torah met opzet in de woestijn geschonken wordt, in “no man’s land” om het zo te zeggen, om niemand van de toegang tot de Torah uit te sluiten. Via Israël is de Torah doorgegeven aan allen die geïnspireerd mogen zijn om er uit te leren.

VaJikra is echter geen verhaal. Het is georiënteerd op de praktijk van rituelen in de religieuze en interpersoonlijke zin. Deze vormen een belangrijke bijdrage tot de dynamiek – psychologisch, spiritueel en sociaal –  , van het mensenleven. Naastenliefde (ve’ahavta lereacha kamocha, 19:18) vormt het centrum van dit boek. De rest van de onderwerpen kunnen gezien worden als spaken van een wiel dat draait om de as van naastenliefde. Door close-reading van het commentaar van Rasji (11e eeuw) zullen wij zien dat er in de Torah 70 aspecten naar voren komen die ons in staat stellen de mens en de volkeren te begrijpen in al hun complexiteit.

Aan de orde komen onder andere de volgende onderwerpen:

  • De inhoudelijke humanistische betekenissen van de feestdagen (Sjabbat, Pesach, de Omertelling, Sjawoeot, Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Soekot).
  • In de hoofdstukken over de sabbatjaren en jubileumjaren ligt de nadruk op de ontwikkeling van een morele mentaliteit en het ideaal van een gelijkwaardige maatschappij.
  • Belijdenis (vidoei) en verzoening (kappara en tahara) hebben een centrale plek in het leven, als het gaat over het weer goedmaken na het falen.
  • Geboden en verboden (mitzvot) zijn bedoeld voor het leven, niet voor de dood (ve’chai bahem).
  • Het streven naar heiligheid loopt in rituelen en ethiek sterk door elkaar heen.

 

Verplicht aanschaffen: de Bijbeltekst Leviticus (VaJikra) met het commentaar van Rasji met Nederlandse vertaling van Rabbijn Onderwijzer. (uitg. Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, Amsterdam).

Locatie: De THOMAS, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam

Meer informatie: Cursus Wajikra

Vergelijkbare artikelen

Regionaal

Informatie en Activiteiten per Regio

Uitgelicht
Vaste rubrieken
Exegetische toelichtingen bij de zondagse lezingen
Wat hebben christenen geleerd over de joden Jezus en Paulus? En wat betekent dat voor ons christelijk geloof?