Provinciale ontmoetingsdag Zuid-Holland

Pauluskerk te Gouda

Programma onderdelen

patrick-bernhart2

  • Schrijver Patrick Bernhart (1968). Als een in Nederland geboren kind van Hongaarse vluchtelingen liep hij rond met vragen over zijn afkomst. Helemaal nadat hij op vijftienjarige leeftijd had gehoord dat zijn familie Joods was maar dat hij daar beter over kon zwijgen. Vele jaren later spreekt auteur Patrick Bernhart bij ons over zijn Habsburgs-Joods-Hongaarse familiegeschiedenis die hij in zijn laatste boek ‘Vlieg, mijn zwaluw’ heeft verwerkt.

 

dsHarrySmit2_crrop

  • Aan de hand van zijn boek ‘Een Sterke Vrouw, portretten van vrouwen in de Talmoed’, zal Harry Smit in zijn lezing laten zien hoe structureel anders over de positie van de vrouw kan worden gedacht, juist vanuit de klassieke bronnen van joodse wijsheid.

 

  • Wat te denken van een echtgenote die zich verkleedt als prostituee voor haar man? Een vrouw die geen kinderen meer wil baren? Een buitenlandse koningin die besluit Jodin te worden? Een feministe uit de derde eeuw van onze jaartelling? Een vrouw die het kan laten regenen? Een dure callgirl die besluit Thora te gaan studeren? Een vrouw van een geleerde rabbi die haar man corrigeert? Een dochter van een steenrijke man die stiekem de ongeletterde schaapsherder van haar vader huwt?

 

  • Al lezend in de Talmoed val je van de ene verbazing in de andere. De verhalen zijn buitengewoon onderhoudend, spannend, dramatisch en soms hilarisch en zeer vermakelijk. Meer dan de moeite waard om ze uitgebreid door te vertellen voor een breed publiek.

 

  • Chazaniet Tanja Verstelle zal op deze dag de muzikale invulling verzorgen door het zingen van enkele liederen uit de synagoge. Zij zal deze liederen voorzien van een toelichting.

Het programma begint om 10.00 uur
Inloop vanaf 9.30 uur

 

Om 15.00 uur sluiten we af met een drankje.

Patrick Bernhart studeerde rechten in Leiden en werkte als advocaat in Amsterdam. Hij schreef eerder boeken over de succesvolle wielrenner Tom Dumoulin en voormalige Britse premier Boris Johnson.

Harry Smit is theoloog en emeritus predikant. Hij heeft een joodse moeder en een christelijke vader. Al tientallen jaren verdiept hij zich in de joodse traditie, in het bijzonder in de Talmoed. Dit alles leidde in 2020 tot de publicatie van zijn boek ‘Een Sterke Vrouw’, in 2022 gevolgd door het boek ‘De ziel van Catharina’ dat hij schreef met zijn dochter Judith.

De Pauluskerk bevindt zich op loopafstand (ca. 5 minuten) van NS-station Gouda.

Aanmelden

Voor betalen met iDeal kies Privé.

Voor een factuur kies Zakelijk en SEPA in de betalingslink

De organisatie is in handen van de classicale commissies Kerk en Israël voor Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid

Vergelijkbare artikelen

Vaste rubrieken
Exegetische toelichtingen bij de zondagse lezingen
Wat hebben christenen geleerd over de joden Jezus en Paulus? En wat betekent dat voor ons christelijk geloof?
Uitgelicht
Nieuwsbrief
Landelijk

Landelijke Werkgroepen