Tentoonstelling over Joodse sporters

Stichting Synagoge Coevorden nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de opening van de tentoonstelling ‘Joodse sporters, voor en na de Holocaust’

Uit de Joodse sportgeschiedenis valt op te maken dat het antisemitisme in Nederland tussen de beide Wereldoorlogen relatief gematigd was. In de kleinere plaatsen waren Joden lid van de plaatselijke clubs. In Coevorden werden bijvoorbeeld voetbal en handbal bij de neutrale vereniging Germanicus gespeeld. Zo ook in Drenthe.
Na de bezetting in 1940, begon al snel het ‘buitensluiten’ van de Joden. Erik Brouwer vertelt het verhaal van Leen Sanders, de Joodse bokser die levens redde in Auschwitz. Dit grote Nederlandse bokstalent werd januari 1943 via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Zijn vrouw en zoons werden meteen bij aankomst vermoord, maar Leen ontsnapte aan de gaskamer doordat een SS-er hem herkende. Hij moest daarvoor bokswedstrijden houden in het kamp tot vermaak van de Nazi-kopstukken en werd te werk gesteld in de keuken. Daarmee overleefde hij twee jaar lang en hielp veel van zijn medegevangenen door voedsel en kleding te verdelen onder de allerzwaksten.

In verband met de beperkte ruimte verzoeken wij u om u voor 13 januari 2025 aan te melden via: secretaris@synagoge-coevorden.nl
Datum: zondag 19 januari 2025
Tijd: 14.30-16.30 uur
Plaats: Synagoge-museum, Kerkstraat 36, Coevorden.

Programma:
14.00-14.30 Ontvangst bezoekers
14.30-14.45 Opening en uitleg over de tentoonstelling door Geke Koopal
14.45 Erik Brouwer vertelt over het bijzondere leven van bokser Leen Sanders die door zijn kwaliteit in de sport ongewild een belangrijke rol speelde in Auschwitz.
15.30 Opening tentoonstelling door gedeputeerde sport Henk Jumelet.
16.00-16.30 Tentoonstelling bekijken onder het genot van een hapje en drankje.

Vergelijkbare artikelen

Regionaal

Informatie en Activiteiten per Regio

Uitgelicht
Vaste rubrieken
Exegetische toelichtingen bij de zondagse lezingen
Wat hebben christenen geleerd over de joden Jezus en Paulus? En wat betekent dat voor ons christelijk geloof?