Joods-Christelijke Dialoog

Lessen van Gilah en Shimon Evers

Rabbijn Evers spiegelbeeld

‘Het klasje van Evers’ in Amersfoort    
Wie zich wil verdiepen in het Jodendom, kan in Amersfoort deelnemen aan lessen van Rabbijn Evers (foto) en zijn vrouw Gilah Evers. Samen geven zij een inkijk in het Joodse leven en leggen een diepere laag open van de Bijbel, door les te geven vanuit de oude Joodse traditie van Bijbeluitleg. Drie jaar geleden zijn deze 2-3 wekelijkse lessen gestart door initiatiefnemer Wout Koelewijn.

Ervaringen van een deelnemer:
Al langere tijd voel ik mij verbonden met Israël en door de jaren heen ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in de Joodse wortels van het christendom.
Afgelopen periode ben ik lessen gaan volgen van de Amersfoortse Rabbijn Evers en zijn vrouw. Afwisselend geven zij over verschillende onderwerpen les. De Rabbijn begint zijn les vrijwel iedere keer met een actueel onderwerp uit het Joodse leven, zoals bijvoorbeeld een feest of gedenkdag. Daarna geeft hij toelichting op een hoofdstuk uit Genesis. Vaak ben ik verwonderd over nieuwe inzichten en betekenissen van verhalen die ik vaak heb gehoord.
De lessen van Gilah Evers gaan over verschillende onderwerpen uit het dagelijkse Joodse leven en hoe het geloof als een rode draad door heel het leven heen loopt. Een voorbeeld hiervan is de praktische uitleg over de voorbereidingen van het Pesach feest maar ook onderwerpen als chassidische verhalen, het Joodse huwelijk.
Wat het klasje voor mij heel bijzonder maakt, is dat we door het jaar heen regelmatig iets van de Joodse feesten kunnen meebeleven en meevieren. Zo waren we vorig jaar bijvoorbeeld welkom in het huis van de familie Evers voor het Loofhuttenfeest. Tijdens de lessen is er veel ruimte om vragen te stellen over het behandelde hoofdstuk of onderwerp. Het is enorm waardevol om op zo’n leuke en boeiende manier meer te leren over gebruiken, gewoontes en tradities binnen het Jodendom.

Tot de zomervakantie staan er nog 3 avonden gepland:
• 13 juni - Gilah Evers over mitzwot uit de Torah die raken aan 'Je naaste liefhebben als jezelf'
• 27 juni - Shimon Evers over Genesis 26 (over het leven van Izak)
• 11 juli - Shimon Evers over Genesis 27 (over Izak die de eerstgeboortezegen geeft aan Jacob)

De avonden beginnen rond 20.00 en duren tot ongeveer 21.15. Mocht u interesse hebben om eens te komen kijken of structureel deel te nemen aan de lessen dan kunt u contact opnemen met Wout Koelewijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Toelichting

Hieronder toelichtingen op de zondagslezingen voor de komende 4 weken.